Mike Russel feat. Levandek + Tomasz Grabowy
PRZEGAPIŁEŚ BILETY?
O tym wydarzeniu informowaliśmy w naszym newsletterze na samym początku sprzedaży! Nie przegap w przyszłości biletów na żadne wydarzenie, zapisz się na nasz newsletter:
Miejsce wydarzenia:
Opis:
Mike Russel - gitarzysta, wokalista i kompozytor opisywany, jako myzyczna mikstura Georgea Bensona, Ala Mac Kaya (Earth Wind & Fire) z dodatkiem wrażliwości B.B Kinga. Przygodę z muzyką zaczynał w klasie gitary klasycznej i flamenco a profesjonalną karierę rozpoczął w latach 60' w zespołach soulowych i bluesowych.
Występował z ikonami sceny muzycznej, jak Eddy Harris i Billy Bang. Jego jazzowo-rockowa formacja Walter Forest w latach 70' współpracowała z Andy'm Warholem. Wielkim sukcesem w karierze kompozytorskiej Russella była płyta „BLACK WOMAN" nagrana przez Glorię Taylor i nagrodzona statuetką GRAMMY.
http://www.myspace.com/mikerussellband
ZBIGNIEW 'Levandek' LEWANDOWSKI jest jednym z najbardziej uzdolnionych perkusistów na jazzowej scenie muzycznej w Polsce i w Europie. Doskonały warsztat zdobył 35-letnim doświadczeniem gry na perkusji. Jako niezależny muzyk zadebiutował w 1982 na Jazz Festiwalu we Wrocławiu. Tego samego roku nagrał autorską LP 'Zbigniew Lewandowski' inspirowaną muzyką Milesa Davisa. Jego muzyczne upodobania prowadzą do akustycznego i elektrycznego mainstreamu, elektrycznego jazzu, salsy, funku & fusion.
http://www.zbigniewlewandowski.pl/
TOMASZ GRABOWY - zadebiutował na XIII Jazz Festiwalu Juniorów w Krakowie, gdzie zdobył indywidualną nagrodę występując z zespołem Head Office. Z zespołem Funky Groove występował na Polskich Festiwalach Jazzowym (Jazz Jamboree, Summer Jazz Days, Jazz Over Odra River itd..). Od 1995 Tomasz Grabowy współpracuje z grupą Walk Away, z którymi aktywnie uczestniczy w trasach jazzowych, koncertując z najbardziej znaczącymi gwiazdami muzyki jazzowej - Mino Cinelu, Frank Gambale, Eric Marienthal, Randy Brecker, Bill Evans, Dean Brown, Bob Malach. Jako muzyk niezależny ma na swoim koncie współpracę z Michałem Urbaniakiem, Urszulą Dudziak, Krystyną Prońko, Davem Samuelsem (ex-Spyro Gyra), Henrym McCoulloughem (ex-Joe Cocker).
MIKE RUSSELL featuring; LEVANDEK + TOMASZ GRABOWY
Mike Russell - guitar, vocal
Tomasz Grabowy - bass
Zbigniew 'Levandek' Lewandowski - drums