Sklep z Ptasimi Piórami
PRZEGAPIŁEŚ BILETY?
O tym wydarzeniu informowaliśmy w naszym newsletterze na samym początku sprzedaży! Nie przegap w przyszłości biletów na żadne wydarzenie, zapisz się na nasz newsletter:
Miejsce wydarzenia:
Opis:
Sklep z Ptasimi Piórami
zagrał po raz pierwszy 8 marca 1978 roku w Szczecinie i do tej pory jest wizytówką kulturalną swojego miasta. Ciągle tworzy i nagrywa nowe piosenki, prezentuje programy w teatrach i klubach całej Polski. Najczęściej można ich usłyszeć w szczecińskim Teatrze Kana, ale ostatnio grali też w Lille, Berlinie i Wiedniu. Niezwykłym wydarzeniem dla Sklepu były bez wątpienia: występ z fenomenalnym wokalistą jazzowym - Bobbym McFerrinem w 2005 roku, a trzy lata później recital w Studiu Koncertowym III Programu Polskiego Radia im. Agnieszki Osieckiej.
Sklep zwyciężał wielokrotnie na festiwalach piosenki studenckiej i jest ciągle żywo odbierany zarówno przez publiczność ich pokolenia, jak i nową, bardzo nieraz młodą, która dzięki nim na nowo odkrywa niepowtarzalną atmosferę spotkania z żywą dynamiczna muzyką i mądrymi tekstami.
„Więź sentymentalna ze "Sklepem" łączy mnie od Studenckiego Festiwalu Piosenki w 1981 roku. Cieszę się, że przez te lata przetrwały nie tylko wspomnienia, ale również witalność i radość zespołu w spotkaniach z publicznością. "Sklep z ptasimi piórami" jest zespołem uśmiechniętym, nawet, gdy jest głęboko refleksyjny."
(Janusz Deblessem – redaktor radiowej Trójki)
„To najprzyjemniejsze brzmienia moich studenckich lat. To sklep, do którego dziś jestem gotów stać w kolejce. „...Jeśli istnieje ktoś, kto zsyła sny...", niech mnie przeniesie w tamten czas."
(Henryk Sawka – satyryk)
Sklep z Ptasimi Piórami /rok założenia 1978/
Ryszard Leoszewski – gitara, śpiew
Robert Jarzębski – gitara elektryczna, duduk
Krzysztof Baranowski – instrumenty klawiszowe, akordeon
Szymon Orłowski – gitara basowa
Lech Grochala – perkusja, instrumenty perkusyjne