Sklep z Ptasimi Piórami
PRZEGAPIŁEŚ BILETY?
O tym wydarzeniu informowaliśmy w naszym newsletterze na samym początku sprzedaży! Nie przegap w przyszłości biletów na żadne wydarzenie, zapisz się na nasz newsletter:
Miejsce wydarzenia:
Opis:
W niedzielny wieczór Sklep z Ptasimi Piórami zaprezentuje nie tylko dobrze znane fanom zespołu piosenki z płyt: „Stempelek", „O czym pani marzy", czy „Wiem Jak Nie Jest". Zaskoczy także premierowymi utworami.
I choć wystąpi w kameralnym składzie (Ryszard Leoszewski – gitara, śpiew, Szymon Orłowski – gitara basowa, Lech Grochala – perkusja, instrumenty perkusyjne), to zagra jak zwykle dynamicznie, z dużą pasja i pięknym klimatem.
Będą też goście specjalni, ale to niespodzianka.
* * *
Tak tegoroczny udział Sklepu na legendarnym festiwalu DANIELKA (w Ujsołach koło Żywca) opisuje dziennikarz i satyryk - Stefan Bolcman.
„...Festiwal zaczął się na dobre. Zaczął się tym bardziej, że kolejnym wykonawcą miał być "mój" zespół. Sklep z Ptasimi Piórami. Piór nie zauważyłem, bo obsada była nieco okrojona, ale – jaki personel! Sklep zabrzmiał jak... Sklep, czyli fantastycznie. Zagrał piosenki ze wszystkich (lub prawie) wszystkich swoich płyt, piosenki najlepsze (bo innych nie ma), ze szczególnym uwzględnieniem najnowszej "Wiem jak nie jest, czyli Leoszewski Majem". Tradycyjny dwupiosenkowy bis zakończył się... wymuszonym bisem trzecim. Czym? Wyskandowanym "Stempelkiem". Odśpiewanym niemal chórem. Odniosłem wrażenie, że wszyscy znają wszystkie prezentowane piosenki..."
* * *
Sklep z Ptasimi Piórami zagrał po raz pierwszy 8 marca 1978 roku w Szczecinie i do tej pory jest wizytówką kulturalną swojego miasta. Ciągle tworzy i nagrywa nowe piosenki, prezentuje programy w teatrach i klubach całej Polski. Sklep zwyciężał wielokrotnie na festiwalach piosenki studenckiej i jest ciągle żywo odbierany zarówno przez publiczność swojego pokolenia, jak i nową, bardzo nieraz młodą, która dzięki grupie na nowo odkrywa niepowtarzalną atmosferę spotkania z żywą muzyką i mądrymi tekstami. Niezwykłymi wydarzeniami dla Sklepu były między innymi: występ z fenomenalnym wokalistą jazzowym - Bobbym McFerrinem i recital w Studiu Koncertowym III Programu Polskiego Radia im. Agnieszki Osieckiej.